Laatste Nieuws :

Meest recente 5 inzendingen

  • Op de televisie geen oorlogsbeelden, maar Kerkdiensten!
  • Life goes on, ook na een raketaanval!
  • Met 6 uur vertraging, vanuit Lviv in Odessa aangekomen.
  • Op bezoek bij Alex en vrienden in Odessa!
  • Grote kans dat Bosnie, volgende oorlogsgebied is!

2022-04-28

De camps op Balkan bijna leeg, maar NL loopt vol met migranten 🤔

In Kamp Lipa zitten er dus maar ca 200 migranten, verder zijn de grote problemen met migranten die er waren de laatste jaren enorm afgenomen. Vreemd eigenlijk wanneer we juist in West-Europa een enorme toename hebben aan migranten uit Afrika, Syrie, Pakistan en Afghanistan. Het is ook niet zo dat de Kroaten deze mensen nu ineens wel doorlaten, die doen er nog steeds alles aan om ze te stoppen bij de grens. IMG_20220428_152929.jpgOok hoor ik dat de migranten die er zitten, er vaak al langer zijn en niet eerst sinds kort zijn aangekomen. Deze route is niet meer interessant, de smokkelaars hebben snel op de nieuw ontstane situatie gereageert en gebruiken de oorlog in de Oekraine om mensen naar West-Europa te smokkelen. Op mijn terugreis na eerste bezoek aan de Oekraine zag ik al dat controlles lachwekkend zijn aan de EU buitengrenzen, we willen het de Oekraïners zo makkelijk mogelijk maken en kijken weg bij mensen die daar dan misbruik van maken ,het is dus denk nog nooit makkelijker geweest om illegaal en met valse documenten de EU te betreden. 

IMG_20220428_152611.jpgDe enkele migrant die ik spreek in Bihac maakt mij duidelijk, dat hij hier vastzit en zijn geld fout geinvesteerd heeft, maar niet de financiële mogelijheid heeft terugtekeren en nieuwe route te nemen. Ik heb persoonlijk niets tegen deze mensen, begrijp dus zeer goed dat je dan ten einde raad bent als je alles op één kaart hebt gezet en deze is mislukt. Ik hoor dat ook in andere kampen  in deze regio situatie hetzelfde is, en een reis naar bijvoorbeeld kamp in buurt van Velika Kladuša geen nieuwe feiten boven tafel zou brengen. 
De verwachting is dat zodra de oorlog in Oekraine en daarmee verbonden vluchtelingenstroom stopt, de situatie hier in de UNA regio weer dramatisch gaat veranderen. Maar i.p.v maatregelen te nemen om dat in de toekomst te verhinderen, geniet men de rust en laat het straks weer gebeuren. Een fenomeen dat ik steeds weer zie rond de camps met vluchtelingen overal in Europa, het enorme spoor van vuil ze achterlaten als ze naar of van het camp lopen. IMG_20220428_161826.jpgOndanks dat er in de camps volop mogelijkheid is om afval in containers etc te doen.

Het is Ramadan en ik ben in het islamitische deel van Bosnie, waar elk dorp wel een moskee heeft met een minaret waaruit regelmatig het gejank klinkt. In eerste deel vertelde ik al over mijn gesprek met de Hoteleigenaar, die zei dat men met Ramadan zeer relaxed omgaat. De taxichauffeur die me naar het Kamp had gereden, bevestigde mij het verhaal van de Hoteleigenaar en gaf aan dat ook hij als moslim niet meedeed aan het vasten zoals velen hier. Verbazingwekkend omdat juist de moslims in onze Landen steeds meer eisen dat we rekening met ze houden, het volgens hun religie verplicht is, en wij volgens hun provoceren als we in bijzijn van moslims eten en drinken. Deze verhalen krijgt hij ook te horen van zijn zoon die in Graz (Oostenrijk) woont, moslims in de #EU zijn veel conservatiever en de sociale controlle enorm groot is. Na het bezoek aan het Kamp besluit ik daarom liever in het dorp een terras te pakken, om met mensen in gesprek te komen. 

IMG_20220428_152529.jpgEerst stond echter nog een bezoek aan het Garavice Memorial Park op de agenda, vanaf de weg een imponerend gezicht deze blokken op de heuvel net iets buiten Bihac te zien staan. Het is een herdenkingspark op de plaats waar 12.000 etnische Serviërs en Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geëxecuteerd. Het monument is ontworpen door architect Bogdan Bogdanović in 1981. Het bestaat uit 15 stenen zuilen die rond de top van de Garavice-heuvel zijn geplaatst, ongeveer 15 voet hoog en elk gevormd uit een reeks gebeeldhouwde stenen blokken. IMG_20220428_152752.jpgIk vond het een indrukwekkende plek om tussen deze zuilen te staan, triest dat de zogenaamde anti-fascisten met hun graffiti boodschappen medeplichtig zijn aan de slechte staat van dit herdenkingsmonument.
Het monument is in zeer slechte staat, veel beschadigingen en graffiti en ligt er alsof er niemand interesse in heeft vergeten bij.

Na het bezoek aan het monument wist ik dat het geen makkelijke opgave zou worden met mensen in gesprek te komen, veel mensen spreken hier helaas geen Engels. Ik had geluk dat de eerste man die een koffie op het terras dronk, wel een aardig woordje Engels sprak. Ook hij vertelde wat ik al wist, maar gaf er wel gelijk een waarschuwing bij. Door invloed vanuit het buitenland, werden steeds meer moslims in het conservatieve kamp getrokken en kreeg de islam een steeds grotere rol in het dagelijkse leven van de Bosniërs.

Er schoven nog 2 bekenden van de man aan het tafeltje, waar één alleen een paar brokken Duits en Engels sprak, de ander werd door vertalen af en toe op de hoogte gehouden. Het werd duidelijk dat ze het over het punt invloed vanuit het Buitenland niet met elkaar eens waren, niet anders is het in ons land als we spreken over financiering door Turkije en andere Islamitische landen van Moskeeën en andere inrichtingen. IMG_20220428_153306.jpgEen feit dat ik later zelf zag bij een in aanbouw zijnde moskee in Bihac, hier werd met geld uit Koeweit een nieuwe moskee neergezet. De één spreekt dan over naastenliefde, de ander heeft zijn ogen geopend en ziet dat het vooral om invloed en verdere islamisering gaat. Die discussie hadden deze 3 heren ook met elkaar, het meeste verstond ik niet, maar kon aan de toon en gezichtsuitdrukking zien dat er grote verschillen waren. Over één ding waren ze het dan wel weer eens toen ik vroeg waarom ik zo weinig vrouwen op de terassen zag zitten, de vrouw is voor het reilen en zeilen thuis en opvoeding kinderen verantwoordelijk. Iets later schalde over het plein de oproep vanuit het minaret, kwamen er wat mensen aangelopen op weg naar de moskee, die toch halt maakten bij het terras en met mensen in gesprek gingen, om daarna gezamelijk naar de moskee te gaan. Hoofddoekjes zag ik maar sporadisch, kreeg het gevoel dat men die alleen droeg als men naar de moskee ging. 

IMG_20220428_163351.jpgHet hele verhaal o.a in de discussie bij de Boa’s dat je mensen uitsluit als ze geen hoofddoekje mogen dragen is dus komplete onzin zien we aan de moslims in Bosnië, je kunt je geloof heel goed beleven zonder hoofddoekje en zonder vastenmaand. Kort door de bocht kan je eigenlijk concluderen na gesprekken met moslims in Bosnië, dat wie wel een hoofddoekje draagt of deelneemt aan de ramadan een fanatieke aanhanger van de islam is. Normaal wijzen we extreem of fanatiek toch ook af en plaatsen het in een hokje, waarom doen we dat bij moslims eigenlijk niet🤔

Volgende deel over Bosnië morgen, daarna verslag van mijn reis naar Odessa.

Wil je me steunen !

Edwin - 11:41:15 | Een opmerking toevoegen

 


 
E-Mail