Laatste Nieuws :
2023-05-15
Ceuta het Europese fort in Noord-Afrika.
Steeds weer reis ik naar migranten Hotspots in de EU, wil met eigen ogen een beeld krijgen van de situatie terplekke. Zo was ik al eerder op Lampedusa, Lesbos, Sicilie, grensgebieden Bulgarije/Turkije & Servië/Hongarije, Oekraïne enz enz . Deze keer ging de reis naar Ceuta, één van de twee Spaanse enclaves met ca 85.000 inwoners in Noord-Afrika. Ceuta grenst in het westen en zuidwesten aan Marokko. De landsgrens met Marokko is stevig afgerasterd en wordt streng bewaakt om te verhinderen dat “vluchtelingen” de Europese Unie kunnen bereiken zonder de Middellandse Zee te moeten oversteken.
Met het vliegtuig naar Malaga, dan met de Bus naar Algeciras en daar met de veerboot die een uurtje nodig heeft naar Ceuta. Midden in de winkelstraat die ongeveer 1 kilometer van de veerboot haven ligt, had ik een hostel geboekt.
Ceuta is al sinds de 16de eeuw onderdeel van Spanje, maar Marokko vindt dat de steden Ceuta en Melilla bij hun land behoren en ziet ze als bezet Marokkaans grondgebied.
De Spanjaarden wordt het wonen in Ceuta aantrekkelijk gemaakt, met o.a enorme belastingvoordelen en hogere lonen dan op het vaste land van Spanje. In Ceuta kunnen de mensen belastingvrij winkelen, zo betaalde ik als niet roker voor een slof Marlboro (200 sigaretten) €35. De inwoners van Ceuta willen bij het democratische Spanje blijven en niet bij het dictatoriale Marokko horen waar de lonen veel lager liggen en sociale stelsel slechter is.
Het autoritaire Marokko dat regelmatig het menselijk lijden of mensen gebruikt om de EU/Spanje te chanteren. Niet anders dan Loekasjenko van Wit-Rusland aan grens met Polen deed, Turkije steeds weer mee dreigt, liet ook Marokko de Migranten bewust de grenzen van Melilla en Ceuta bestormen. Beelden waar daadkrachtige Spaanse agenten de grens beschermen tegen de migranten, zorgden voor veel ophef de laatste jaren.
Langs de gehele grens met Marokko staan 3 rijen hekken van ca 6 meter hoogte, die door veel politie, leger en camera’s goed bewaakt wordt. Wanneer de Marokkanen niet samenwerken met de migranten, is deze grens eigenlijk niet overbrugbaar.
In de gesprekken die ik op de veerboot en terras met de mensen had, lieten de Spanjaarden blijken dat het lot van de migranten ze eigenlijk bitter weinig interesseerde. Dit werd me s‘avonds bij een ” Pro Refugee” protest op één van de drukste plekken in Ceuta, bij het kijken naar het publiek dat voorbijliep nog veel duidelijker. Er sloten zich de migranten en de linkse activisten die de organisatie in handen hadden, nog geen handvol Spanjaarden aan. Vanuit een politieauto die langzaam langsreed, werd duidelijk zichtbaar voor iedereen minachtend gelachen richting de demonstratie. Meeste mensen liepen voorbij zonder het ook maar één seconde de aandacht te geven, ik was hierover vantevoren geïnformeerd, maar toch wel verrast het zo duidelijk tezien.
Na een goed halfuur was protest afgelopen, de migranten verlieten de plek, de linkse activisten begaven zich naar een terras om wat te drinken.
Ook op straat zag je maar af een toe een donkere Afrikaan, wel liepen er ook hier in het centrum veel hoofddoekjes. Eigenlijk had ik die meer in de wijk “Principe” verwacht, een Islam/Arabische wijk met goed 10.000 inwoners direct aan de grens met Marokko, waar al jaren een bendeoorlog heerst en zo als één van de gevaarlijkste wijken van Spanje geldt. Niets nieuws dus aan de horizon, overal in Europa zien we deze groepen bovenaan de criminaliteitsstatistieken staan. Een bezoek aan deze wijk werd mij ten strengste afgeraden, daar heb ik me dan ook maar aan gehouden.
Ik zag ook een vergelijking met wat me eerder in Bulgarije was opgevallen, daar waren het Gipsy‘s en hier zag ik dat het vooral moslima‘s waren die de straten en parken aan het reinigen waren. Overal zag ik groepjes met hoofddoeken en gele hesjes onder leiding van een Spaanse, rondlopen met papierprikkers. Vroeg bij enkele Spanjaarden of hier systeem achter zit, kreeg daar geen duidelijk antwoord op.
Op Lampedusa kwam ik geen enkele migrant tegen, zou ik me goed kunnen voorstellen op de fantastische stranden heerlijk mijn vakantie te kunnen doorbrengen. Ook op Ceuta probeert men alles om toeristen te lokken en zo inkomsten te generen, voor mij de islam te zichtbaar en zodoende geen optie.
Deel 2 binnenkort !
Edwin - 13:52:36 | Een opmerking toevoegen