Laatste Nieuws :

Meest recente 5 inzendingen

  • De Oriënt-Express tussen Suhl en Erfurt, een treinreis met angst?
  • Op Lampedusa heeft geen omvolking plaatsgevonden!
  • Met liefde een boek vol haat verbrand.
  • Wie heeft belang bij vooraf demonstratie openbaar maken?
  • Op bezoek in die andere Spaanse enclave "Melilla"

2023-01-09

Hoelang gaat dit in Bosnië tussen Moslims en Orthodoxen nog goed?

Al vroeg ging ik zondagmorgen op pad, met de trein naar Wenen om vandaaruit met vliegtuig naar Banja Luka verder te reizen. Het meest comfortabele en zeker de goedkoopste manier om naar deze hoek van Bosnië te komen. De Servische Republiek in Bosnië en Herzegovina, waar traditioneel op 9 januari een parade wordt gehouden. Toen ik met mijn contacten sprak dat ik hier graag eens wilde kijken, wisten we op dat moment niet dat het dit jaar in het oosten van Sarajevo zou plaats vinden. IMG-20230108-WA0006.jpgAlles was al geboekt, zodoende moesten we maandagmorgen 9 januari weer extreem vroeg ons bed uit, om 6.30 uur ging bus vanuit Banja Luka naar Sarajevo. 5 uur in een bus over landwegen van het ene naar het andere busstation, eerst vooral door het Servische gedeelte wat je kon herkennen dat de vlaggen die buiten aan balkons etc hingen en aan de taal op reclame borden. IMG_20230109_055254.jpgOp een gegeven moment reden we door een gebied waar je de Bosnische vlaggen aan de huizen zag hangen, om weer iets later de Kroatische vlaggen tezien. Het maakt zichtbaar hoe verdeeld dit land is, iets wat mij toen ik in Bihac afgelopen April was al duidijk werd. Toen hoorde ik in gesprekken met de moslims die daar woonden, dat de  parade van 2022 velen het gevoel gaf dat een oorlog niet lang meer zou duren. Een jaar later is er nog geen oorlog uitgebroken, maar zien we niet alleen bij de grens met Kosovo steeds meer conflicten in het oude Joegoslavië. IMG_20230109_103333.jpgDit jaar kondigde leider Dodik van de Servische Republiek aan om de parade in het Oostelijke gedeelte van Sarajevo te houden, een enorme provocatie vonden de Bosniërs, die dan ook dreigden met blokkades en andere acties. We zijn dus benieuwd wat ons straks te wachten staat, hoop met beide partijen in gesprek te komen.

Later  meer……

Het hele Servische gebied is hermetisch afgesloten voor verkeer vanuit het islamitische deel van Sarajewo, konden met Taxi alleen tot blokkade komen. Deze taxichauffeur zelf een moslim, moest niets weten van de Bosniërs in Bihac en omgeving, dat zijn in vergelijking met hier, radicale moslims, krijgen geld uit het Midden Oosten en lopen steeds vaker rond met hoofddoek en lange baarden. Ik moest lachen terwijl ik zei, u bedoelt zoals een groot deel van de moslims die in  Europa wonen, wat hij lachend met Ja beantwoorde. Moesten van politie eerst naar hotel lopen en rugzak afleveren, want op locatie waar parade gehouden wordt zijn rugzakken en tassen niet toegestaan uit veiligheidsoverwegingen.
Van de aangekondigde acties en blokkades door de moslimgemeenschap (groene baretten), hebben wij niets gezien of gehoord.IMG_20230109_121743.jpg Blijkbaar hebben de pogingen om niet te reageren op de in de ogen van de moslimgemeenschap provocatie, toch geholpen en heeft men besloten acties af te blazen.
Wij zijn rond 13 uur richting de locatie gelopen waar de parade zou plaatsvinden, je werd vantevoren afgetast met een metaaldetector, verder veel politie, en snipers IMG_20230109_175424.jpg op de daken. Iedereen die wilde kreeg ook een Servisch vlaggetje, ziet dan ook op de beelden dat veel mensen daar gebruik van maakten.
Er was behoorlijk wat op de been, ondanks het druilerige weer, aan de parade zelf zouden volgens de organisator ca 2000 personen deelnemen.
Nu zal het in de meeste media en andere gesprekken gaan over het wapentuig, als we echter eerlijk zijn, liepen er heel veel gewone burgers mee, ik kon veel sportverenigingen en vrijwilligers herkennen. 
De parade zelf was binnen goed 30 minuten voorbij, het begon steeds harder te regenen en besloten rest van ceremonie dan ook niet afgewachten.
Natuurlijk kan je zeggen wat een onnodige provocatie, aan de andere kant is het Servisch grondgebied en mogen ze er doen wat ze willen. Dat wij in Nederland de provocaties vanuit de moslimgemeenschap en hun territoriale aanspraak op wijken en rond moskeeën  klakkeloos accepteren, kan ik niet begrijpen, vandaar ook onze acties. Over verschillende standpunten van Dodik de leider van Republiek Srspska heb ik een andere mening , ook in de Republiek zelf geen onomstreden figuur, maar hij zorgt ondertussen wel dat een land met een grote Islamistische gemeenschap niet kan toetreden tot de EU . Want in Brussel weten ze dondersgoed, Bosnië kan niet in de EU zolang deze kwestie niet naar ieders tevredenheid is opgelost. En dat gaat op korte termijn volgens mij ook niet lukken, ben eerder geneigd te denken dat het een keer helemaal misgaat. Vanavond nog met enkele mensen hier praten, morgen en overmorgen een paar Bosniakken naar hun mening vragen.

Later meer…

Edwin - 11:24:38 @

 

             X, formerly Twitter

 
E-Mail