Laatste Nieuws :

Meest recente 5 inzendingen

2022-06-08

Straatnamen en monumenten doen anders vermoeden, dan realiteit is

Na een goede nacht, werd ik opnieuw wakker in een land waar geen massa verkrachtingen door Noord-Afrikaanse roofdieren plaatsvinden. IMG_20220609_141717.jpgOmdat ik deze dag wat kilometers wilde wandelen door de Stad, koos ik bij het ruime ontbijt aanbod voor Crêpes met jam. Telkens was ik in de ontbijtzaal de enige Gast, ook verder zag ik behalve het personeel geen Hotelgasten deze dagen in dit toch grote gebouw rondlopen.

In Tiraspol gelegen aan de oostelijke oever van de Dnjestr denk je bij het zien aan de gebouwen en monumenten, dat je terug beland bent in de oude Sowjet tijd. Veel van de rond 400.000 Transnistriers voelen zich ook met Rusland verbonden, en hebben door een initatief van Rusland een Russische Pas gekregen. Maar Rusland dat er ca 1500 man “vredesmacht” heeft gestationeerd, erkend net als de rest van de wereld dit kleine land met eigen veiligheidstroepen en munteenheid niet. Uitzondering hierop zijn de andere separatisten gebieden Abchazië ,Zuid-Ossetië en Nagorno-Karabach. IMG_20220606_120118.jpgIn het wappen van het land, heeft het ook nog steeds hamer en sikkel. Ik heb echter geen moment het gevoel gehad in een communistisch land tezijn, geen moment het gevoel in de gaten gehouden te worden of dat mensen bang waren hun persoonlijke mening aan mij te openbaren. Ook de enkele militair of politieagent die ik tegenkwam, keek mij niet argwanend of dergelijk aan. Vergelijk ik dat met Odessa 100 km aan de andere kant van de grens dat ik maandje eerder bezoekte, was daar wel degelijk argwaan en werden vreemden ook regelmatig staande gehouden. Het beeld dat ik dus voor begin van mijn reis vanuit de #MSM had gekregen, kwam totaal niet overeen met wat ik terplekke aantrof.

Lopend in de straten achter de hoofdstraat zag ik de typische Oostblok flats, waarvan groot deel hoognodig een restauratie nodig heeft. Maar wat ook gelijk opvalt, veel speelplaatsen voor kinderen, iets wat je in onze steden en woonwijken steeds minder ziet. Verder waren de wegen in een veel betere staat, ook de zijwegen, dan in Odessa of lviv waar je soms door enorme kuilen reed.IMG_20220609_142218_1.jpg

Na meermaals iemand te hebben aangesproken die helaas geen Engels spraken, trof ik nu Dunja waarmee wel een gesprek mogelijk was. Ze is moeder van 3 kinderen en ik schatte haar midden 30, hier geboren en getogen en nooit het verlangen gehad dit land te verlaten. Na de afscheiding van Moldavie verlieten veel niet “Russsiche” het land en waren het vooral de ouderen die bleven, nu zie je dat ook steeds meer jonge families blijven en wel degelijk een toekomst in Transnistrie zien. Dit komt ook door de status quo die al jaren heerst in het conflict tussen Moldavie en Transnistrie, wat betekent dat mensen hun toekomst hier kunnen plannen. Een escalatie vanuit Transnistrie richting Oekraine is uitgesloten zegt ze, toch bijna onmogelijk en enorm gevaarlijk om Russische troepen via het luchtruim van de Oekraine hierheen te brengen. Daaraan had ik ook niet gedacht, maar kijkend op de kaart had ze daar wel een punt. Toen ik haar vroeg of ze met me zou willen ruilen qua land om te wonen, hadden vakanties in Italie haar ogen geopend over Europa dat het hier in Transnistrie nog niet zo slecht is. Een goede afsluiting van het gesprek, was enorm dankbaar dat ze zoveel tijd had genomen.

Dat de meeste mensen die hier wonen tevreden zijn, lieten de verkiezingen afgelopen december zien. Met grote meerderheid werd de President Vadim Krasnoselski opnieuw gekozen, en natuurlijk kan je je vraagtekens zetten of de verkiezingen eerlijk waren of niet……maar die heb ik ook in ons land!

Overal kom je “Sheriff” tegen, voor velen van ons alleen bekend als Voetbalclub die in het Bernabeu 2021 met 2-1 van Real Madrid won. IMG_20220609_141140.jpg

Het is het grootste bedrijf in Transnistrië en heeft veel macht. Sheriff is onder andere eigenaar van een keten benzinestations, supermarkten, de tv-zender TSW, een uitgeverij, een woningbouwvereniging en de enige gsm-operator in Transnistrië. Het bedrijf heeft enge banden met het Kremlin, maar lijkt als ik naar de voorraad in supermarkten of aanbod tanksstations kijk niet onder de sancties te lijden.

Na een boodschapje in de Sheriff supermarkt te hebben gedaan, ging ik naar de “Transnistrische variant” van Starbucks. IMG_20220608_091927.jpgHet was er opvallend stil en ik maakte van het moment gebruik, om mijn souveniers te bemachtigen. Het ging om de eerste serie “munten” en om de huidige munten, Joeri vertelde me dat hij alleen aan mijn tweede wens kon voldoen en voor eerste serie naar een bank moest gaan. De eerste serie lijkt net geld uit monopoly, plastic en een echt collectors item geworden. IMG_20220608_091809.jpgJoeri vroeg aan mij wat ik eigenlijk in Transnistrie kwam doen, want toeristen uit Europa kwamen in moment maar zelden. Toen ik hem vertelde over mijn reizen naar de Oekraine en dat ik nu hier was om ook de andere kant van het verhaal wilde zien en horen, liet hij blijken dat hem dat zeer goed beviel. Hij had een dubbel gevoel, want behoorde tot het Oekraïnse deel van de bevolking. Hij was tegen de militaire inval in de gehele Oekraine, wel voor militaire hulp vanuit Rusland aan de regio Donetsk en Loegansk. Joeri begreep niet dat het zover heeft kunnen komen, het was toch al jaren zowat van duidelijk dat wanneer er niets ging gebeuren dat het zover zou komen. Volgens hem werd er over de rug van de Oekraine een geopolitiek spel gespeeld, met desinformatie aan beide kanten.  

Klik hier als je me wilt steunen

Edwin - 19:43:03 | Een opmerking toevoegen

 


 
E-Mail